kuchnia polska Kraków rezerwacja

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych produktów – turyści zazwyczaj szukają gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o dużo porządniej poznać Kraków oraz jego okolice.