przepisy z mozzarellą

Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w istocie należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.