Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, lecz też doskonale wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z dobrą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Dodatkowym plusem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu